عضو گروه پژوهشی ژنتیک پژوهشکده سرطان پستان:
عضو گروه پژوهشی ژنتیک پژوهشکده سرطان پستان:
خلق یک اختراع مفید راه ورود به عرصه تبدیل دانش به ثروت است
یک عضو گروه پژوهشی ژنتیک پژوهشکده سرطان پستان گفت: آشنایی با مالکیت فکری و ثبت اختراع دارای بار ارزشی برای ثبت و صیانت از حقوق فکری و معنوی نتایج حاصل از تحقیق و پژوهش است که باید تمامی پژوهشگران و محققان ما توجه ویژهای به آن داشته باشند.
علی اکبر زارع در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه علوم پزشکی تهران، در رابطه با موضوع " آشنایی با مالکیت فکری و ثبت اختراع" ، گفت: امروزه دادههای بسیار زیادی از نتیجه تحقیقات و پژوهشها تولید میشود که به رغم ارزش بالای علمی، ثبت نشده و از تبدیل شدن به اختراع یا دارایی فکری محروم میمانند.
وی با تاکید بر این نکته که خلق یک اختراع مفید راه ورود به عرصه تبدیل دانش به ثروت است، افزود: لیکن ثبت دانش یا اختراع کمک بسیاری در حفظ و نتیجه بوجود آمده از تحقیق یا پژوهش است که ثمره آن تولید ثروت و کسب درآمد از بکارگیری دانش به وجود آمده است.
زارع در خصوص روند ثبت اختراع در کشور گفت: در گذشته ثبت اختراع از طریق مراجعه حضوری و تکمیل فرم های اظهارنامه صورت می گرفت ولی برای نظام مند شدن پروسه ثبت اختراع و کاستن از مشکلات آن، پورتالی توسط اداره کل مالکیت های صنعتی راه اندازی شد که مخترع پس از مراجعه به سامانه اداره کل مالکیت های صنعتی، اظهارنامه های مربوط را تکمیل کرده و مشخصات اختراع و صاحبان امتیاز آن در این سامانه درج میشود.
وی اضافه کرد: بعد از ثبت اظهارنامه و رفع نواقص پرونده، مخترع به مراکز علمی پژوهشی معتبر جهت دریافت تاییدیه علمی معرفی می شود.
تفاوت ثبت اختراع در ایران با سایر کشورها
عضو گروه پژوهشی ژنتیک پژوهشکده سرطان پستان زارع در خصوص تفاوت ثبت اختراع در ایران و سایر کشورها گفت: در بعضی کشورها اول باید اختراع به صورت کامل ساخته و بعد برای ثبت آن اقدام کرد که مراحل تایید علمی را نیز شامل می شود ولی در ایران می توان قبل از تکمیل اختراع نسبت به ثبت آن اقدام کرد که هر کدام از این شیوه های ثبت اختراع مزایا و معایبی دارند.
وی با تاکید به لزوم عدم افشای اطلاعات در خصوص جزئیات اختراع توسط مخترع گفت: مخترع در اولین جایی که اقدام به افشای اطلاعات حیاتی در مورد اختراع خود می کند باید نسبت به ثبت ان اقدام کند، در غیر این صورت حق ثبت اختراع از او سلب می شود.
زارع استفاده از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان، تسهیلات شرکتهای فناور و دانش بنیان، استفاده از تسهیلات صندوق حمایت از پژوهشگران کشور، بهرهمندی از تسهیلات سایر بخشهای دولتی را از مزایای خلق یک اختراع مفید برشمرد.