سوالات جنسی کودکان را چگونه پاسخ دهیم؟
دوشنبه, ۱۸ آبان ۱۳۹۴، ۱۲:۴۷ ق.ظ
فراگیری موضوعات جنسی همچون سایر درس هایی که کودکان در محیط مدرسه و آموزشگاه می آموزند باید به تدریج و گام به گام باشد. گفت و گو و پاسخ گویی به پرسش های جنسی کودک باید متناسب با سن، شیوه آموزش و درک آنان باشد…

مادر و پدر و اعضای تعیین کنند خانواده نقش موثر در پرورش رفتارهای جنسی سالم فرزندانشان به عهده دارند. آنان باید سعی کنند با شناخت مراحل رشد جنسی کودکان و نوجوانان، واقعیت های ظریف و آداب تربیتی مرسوم فرهنگ و جامعه خود را به بچه هایشان منتقل کنند. آموزش های زود هنگام و ناشینانه مسائل جنسی به کودکان و نوجوانان گاه آنان را چنان دچار دلهره و اضطراب می کند که اصول بهداشت روانی خانواده را خدشه دار می سازد. از طرف دیگر، اگر این آموزش ها دیر هنگام، ناکافی و غیر واقعی باشند، نمی توانند مفید واقع گردند. اگر پدر و مادر بتوانند به پرسش ها و کنجکاوی های جنسی فرزندان خود پاسخ های مناسب و سنجیده دهند می توانند مانع از انحراف فکری و سرکوب جنسی و مخفی کاری آنان شوند.
بچه ها هنگام تولد دارای جنسیت دختر یا پسرند، جنسیتی که می تواند متأثر از نگرش ها، دیدگاه ها و برداشت های متفاوت افراد جامعه باشد. والدین و مراقبین نزدیک کودکان می توانند با برقراری رابطه دوستانه توأم با اعتماد و احترام، درباره مسائل و موضوعات مختلف، از جمله امور جنسی، اطلاعات و آگاهی های لازم و صحیح به آن ها بدهند. والدین می توانند از این طریق با افکار، احساسات و هیجانات جنسی فرزندانشان به صورت فعال و پویا آشنا باشند و مبانی ارزشی خود را به تدریج در آن ها مستحکم سازند. توصیه هایی که والدین به فرزندانشان(چه دختر و چه پسر) می کنند، باید در برگیرنده اطلاعات و دانسته هایی درباره روابط انسانی، هویت جنسی، رعایت مسائل بهداشتی، مهارت های زندگی، ارزش ها و اخلاقیات انسانی، میان احساسات و نیازها، تصمیم گیری های مسئولانه و حفظ و افزایش عزت نفس آنان باشد.
این مهارت ها باید در خانواده و بین اعضای موثر و مطمئن آن پایه ریزی و استوار شوند تا در هنگام لزوم، کودک، نوجوان و جوان بتوانند به نحوی شایسته از آن ها استفاده کنند. هرچه مادر و پدر از نقش های جنسیتی خود رضایت و خشنودی بیشتری داشته باشند، بهتر می توانند دیدگاه ها و هویت خود را به فرزندانشان نیز انتقال دهند و الگویی شایسته برای آنان باشند. کودکان نیازمند شرایط و موقعیت هایی اند که بتوانند مهارت های اساسی زندگی را بر اساس اصل احترام گذاشتن به اخلاقیات و دیدگاه های خانوادگی بیاموزند و تجربه کنند. پایه ریزی ارزش های سالم اخلاقی در خانواده به بچه ها کمک می کند تا هنگام بلوغ و نوجوانی، بهتر تصمیم بگیرند و مسئولیت زندگی شان را بپذیرند.
زمانی که والدین قصد دارند درباره مسائل جنسی با فرزندانشان صحبت کنند، نگران اند که آیا بچه ها را گیج و سر درگم می کنند؟ آیا اطلاعات زیادی در اختیار آن ها می گذارند؟ آیا توانسته اند سوالات آن ها را پاسخ دهند؟ و آیا…
پژوهش های مختلف نشان می دهند فراگیری موضوعات جنسی همچون سایر درس هایی که کودکان در محیط مدرسه و آموزشگاه می آموزند باید به تدریج و گام به گام باشد. گفت و گو و پاسخ گویی به پرسش های جنسی کودک باید متناسب با سن، شیوه آموزش و درک آنان باشد. والدین می توانند هربار که فرصتی پیش می آید تا درباره احساسات، هیجان، ارزش ها و عقاید خودشان درباره رفتارهای جنسی شایسته و پسندیده صحبت کنند، بحث ساده ایی پیش بکشند و با آگاه سازی های تدریجی فرزندانشان، رابطه ای صمیمانه با آن ها برقرار سازند؛ رابطه ای که در سال های بعد می تواند موجب ارتباط دائم آن ها با یکدیگر شود.
برخی از والدین به دلیل عقاید و بینش های خود، علاقه ایی به صحبت کردن درباره مسائل و آموزه های جنسی ندارند، زیرا تصور می کنند ارائه اطلاعات موجب بیدار شدن غریزه جنسی فرزندشان می شود. در حالی که باید بداند هرچه اطلاعات و دانسته های کودکان و نوجوانان درباره بدن خود و مسائل مربوط به جنسیتشان بیشتر و صحیح تر باشد، رفتارهای جنسی آگاهانه تری از خود بروز می دهند. بچه ها به هرحال کنجکاوی خود را از طریق منبع مختلف، مثل دوستان، نشریات، رسانه ها و… ارضا می کنند. به همین سبب، والدین و اعضای موثر خانواده بهتراست برای اطمینان حاصل کردن از آموزش سالم آنان، وظیفه آگاهی دهنده اصلی را خود به عهده بگیرند.
نکته دیگر در این زمینه آن است که پدر و مادر، هنگام آموزش دادن مسائل جنسی به فرزندانشان خوب است به عکس العمل ها و رفتارهای خود حین صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن با کودکان توجه داشته باشند. اگر اخم کنید، عصبانی شوید یا حالت دفاعی به خود بگیرید کودک شما تصور می کند که نمی تواند رابطه ایی دوستانه با شما برقرار کند و پرسش های خود را به راحتی از شما بپرسد، لذا از رو در رو شدن با شما اجتناب می کند و ترجیح می دهد این گونه مسائلش را یا سرکوب کند، یا نادیده بگرید یا با دیگران در میان بگذارد.
۹۴/۰۸/۱۸