اوباما:اراده کنم ارتش ایران را نابود میکنم

رئیسجمهور امریکا یک روز پس از پایان مذاکرات هستهای ایران و 1+5 در وین، ایران را تهدید نظامی کرد و گفت که ایرانیها از تمایل او برای اقدام نظامی در جایی که برای منافع و امنیت ملی امریکا مهم باشد، با خبر هستند.
به گزارش فتن، رئیسجمهور امریکا یک روز پس از پایان مذاکرات هستهای ایران و 1+5 در وین، ایران را تهدید نظامی کرد و گفت که ایرانیها از تمایل او برای اقدام نظامی در جایی که برای منافع و امنیت ملی امریکا مهم باشد، با خبر هستند: «ما میتوانیم اگر بخواهیم و انتخاب کنیم ارتش آنها را از بین ببریم.» رئیسجمهور امریکا، اشتون کارتر وزیر دفاع خود را برای توجیه اسرائیلیها درباره برنامه جامع اقدام مشترک به تل آویو فرستاده و کارتر هم به متحدان منطقهای واشنگتن اطمینان داده که اگر لازم باشد امریکا آماده است از گزینه نظامی در برابر ایران استفاده کند.
به گزارش «جوان»، باراک اوباما رئیسجمهور امریکا یک روز بعد از پایان مذاکرات هستهای وین و دستیابی ایران و 5+1 به «برنامه جامع مشترک اقدام (برجام)» با نخست وزیر رژیم صهیونیستی و سران کشورهای عربی تماس تلفنی گرفت تا آنها را در جریان نتیجه مذاکرات وین قرار دهد. اوباما در گفت و گو با نتانیاهو گفت که توافق هستهای، شبح ایران مجهز به سلاح هستهای را برخواهد داشت و نتیجه آن تضمین امنیت ملی امریکا و اسرائیل خواهد بود. کاخ سفید در بیانیه خود گفته که توافق وین نگرانیهای ما را درباره حمایت ایران از تروریسم و تهدید آن نسبت به اسرائیل مرتفع نخواهد کرد. هفته آینده نیز قرار است اشتون کارتر برای ارائه تضمینهای امنیتی به تل آویو برود. فیلیپ هاموند نخست وزیر انگلیس هم دیشب برای گفت و گو با نخست وزیر رژیم صهیونیستی به تل آویو رفت ولی نه تماس تلفنی اوباما و نه سفر هاموند هنوز تغییری در رویکرد طرف اسرائیلی ایجاد نکرده و او دیروز هم در کنست مدعی شده که اگر اسرائیل نبود ایران مدتها پیش به سلاح هستهای دست یافته بود: «ما خودمان را به این توافق مکلف نمیکنیم و به مخالفت با آن ادامه خواهیم داد.»
اطمینان به تل آویو و متحدان عرب
رئیسجمهور امریکا دیروز همچنین با ملک سلمان تلفنی تماس گرفته و ضمن گفت و گو درباره جزئیات توافق با ایران تأکید کرده که واشنگتن نسبت به حفظ امنیت خاورمیانه احساس مسئولیت میکند. اوباما با رئیس امارات متحده عربی نیز گفت و گوی تلفنی داشت و او را در جریان متن برجام قرار داد. اوباما در گفت و گوی دیروز با نیویورک تایمز گفته بعد از پایان مذاکرات هستهای با ایران، واشنگتن تضمینهای امنیتی به رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی خواهد داد ولی از ارائه جزئیات در این باره خودداری کرد: «تحت ریاست جمهوری من ما اقدامات بسیار بیشتری از دولتهای قبل برای بالا بردن توانمندیهای اسرائیل انجام دادهایم و من گفتهام که از منظر تضمینهای امنیتی از سوی امریکا آماده فراتر رفتن از حجم کنونی تعهدات هستم. میخواهم تأکید کنم که نگرانیهای مردم مشروع هستند. حزبالله دهها هزار موشک دارد که به سمت اسرائیل نشانه رفته و موشکهای آنها پیچیدهتر شدهاند. ممنوعیت ارسال و انتقال این سلاحها آنچنان که باید موفق نبودهاند.»
او درباره کشورهای عربی نیز گفت: «نگرانیهای مشروعی از سوی کشورهای خلیج فارس درباره تلاش ایران برای تحریک به اتفاقات و حوادث در داخل کشورهای آنها وجود دارد و این موضوع مطرح نیست که آنها دچار بدبینی و اختلال شدهاند. ایران در حال اقدام و فعالیت به روشی غیرسازنده و خطرناک است. آنچه من گفتم آن است که ما باید حواسمان را روی این موضوع متمرکز کنیم که ایران مجهز به سلاح هستهای بسیار بیشتر آسیب خواهد زد و ما در یک موضع بسیار بدتری برای ممانعت از آن خواهیم بود.» اوباما در بخشی از این گفتوگو ایران را نیز تهدید کرد و در پاسخ به سؤال خبرنگار نیویورک تایمز که پرسید چرا ایرانیها باید نگران پاسخ نظامی امریکا در صورت نقض توافق هستهای باشند، گفت: «چون ما میتوانیم اگر بخواهیم و انتخاب کنیم ارتش آنها را از بین ببریم و من فکر میکنم آنها آمادگی و میل من برای اتخاذ اقدام نظامی در جایی که آن را برای امنیت ملی امریکا مهم بدانم، دیدهاند.» اشتون کارتر، وزیر دفاع امریکا نیز در بیانیهای که بلافاصله بعد از پایان مذاکرات وین منتشر شد، به متحدان منطقهای واشنگتن اطمینان داد که اگر لازم باشد امریکا آماده است از «گزینه نظامی» در برابر ایران استفاده کند: «ما همچنان آمادهایم و موضعمان را حفظ کردهایم تا امنیت دوستان و متحدانمان از جمله اسرائیل را تقویت کنیم تا در برابر تجاوز از خود دفاع کنیم، تا از آزادی تردد دریایی اطمینان حاصل و نفوذ مخرب ایران را کنترل کنیم.»وی افزود: «ما اگر لازم باشد، گزینه نظامی را به کار خواهیم بست.»به نوشته پایگاه خبری هیل، در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: «نظامیان ما، از جمله دهها هزار نیروی ایالات متحده در خاورمیانه، با تمام قوا، حضوری قدرتمند در خلیج (فارس) دارند.»
تغییرات در ایران با مدل چینی و شوروی
اوباما با وجود اینکه مدعی اقدامات بیثبات ساز ایران در منطقه شده گفته درباره نقش بیثبات ساز ایران در یمن بزرگنمایی میشود: «در برخی موارد از قبیل حوثیها در یمن، من فکر میکنم درباره دخالت ایران مبالغه شده و بیش از حد حرف زده شده است. وقتی گزارشهای اطلاعاتی خودمان را میبینیم این درک به ما دست نمیدهد که ایران به گونه استراتژیک اینطور فکر میکند که بیایید حوثیها را به سمت صنعا رهسپار کنیم.» رئیسجمهور امریکا میگوید که امریکا باید به سخنان متحدان عرب سنی خود گوش دهد اما نباید در این دام بیفتد که به آنها اجازه دهد هر مشکلی را به ایران نسبت داده و این کشور را متهم کنند:«شهروندان تعدادی از کشورهای خلیج فارس حامی بزرگ جنبشهای جهادگرایی سنی به همان اندازه ایران ثبات زدا بودهاند.»
اوباما در بخش دیگری از گفتوگوی مهم خود با نیویورک تایمز که پس زمینه ذهنی او برای توافق با ایران را روشن میکند، توافق با ایران را با توافق با شوروی سابق و چین شبیه دانسته که باعث تغییرات رفتاری این دو طی دهههای بعد شده است: «من اختلاف نظرهای بسیاری با ریچارد نیکسون داشتم اما او فهمید که یک احتمال در قبال چین برای اتخاذ مسیر متفاوت وجود داشت.» او باما افزود: «وقتی رونالد ریگان و دیگران درباره توافقات تسلیحاتی با اتحاد شوروی مذاکره کردند بله شما باید این موضوع را به رسمیت بشناسید و تشخیص دهید که این (شوروی) شیطان و اهریمن و سیستم آن وحشتناک است اما در درون آن افرادی با ایدهها و خاطرات تاریخی هستند و ما باید قادر به فهم آن چیزها باشیم و سعی کنیم مقداری با آنها ارتباط برقرار کنیم و این موضوع در ارتباط با توسل نیکسون و کیسینجر به چین صادق است که در نهایت معلوم شد بسیار به نفع منافع استراتژیک امریکا بود.» رئیسجمهور امریکا میگوید که میخواهد از طریق توافق با ایران پایگاه سیاسی متفاوت در مقابل کسانی در داخل ایران ایجاد کند که به گفته او «مخالفان توافق» بوده و «بسیار روی حمایت ایران از تروریسم و رفتارهای بیثبات ساز ایران در کشورهای همسایه آن و ضد امریکایی و اسرائیلی بودن سرمایهگذاری کردهاند.» اوباما میگوید: «اگر شما یک پایگاه متفاوتی از افراد حاضر در تجارت و تبادلات اقتصادی در داخل ایران داشته باشید این موضوع شاید نحوه تفکر آنها درباره هزینهها و مخارج چنین رفتارهای ثبات زدا را تغییر دهد.» االبته اوباما برای اینکه متهم به حمایت از رویکرد معروف دموکراتها موسوم به «تغییر رژیم» نشود بلافاصله گفت: «البته ما روی این موضوع حساب نمیکنیم.» ارزیابی اوباما این است که کسانی که او آنها را منتقدان توافق هستهای در ایران میداند «در حال تغییر موضع در قبال مسئله هستهای هستند و به این سمت در حال حرکتند که خب اگر حتی موضوع هستهای حل شد، آنها همچنان از تروریسم حمایت میکنند و رفع تحریمها را هم به دست میآورند. در نتیجه آنها پول بیشتری برای به راه انداختن چنین اقدامات بدی خواهند داشت.» او میگوید: «ما به طور سیستماتیک در برابر این موضوع از متحدانمان، کشورهای خلیج فارس و اسرائیل حفاظت خواهیم کرد تا مانع اقداماتی که آنها خارج از برنامه هستهای انجام میدهند شویم.»
ایران متعهد خواهد ماند
رئیسجمهور امریکا در بخش دیگری از گفتوگو با نیویورک تایمز که فارس آن را ترجمه کرده میگوید: «هنوز این موضوع را که به مقامات ایران اعتماد کنم، نیاموختهایم. اگرچه فکر میکنم جان کری در تعاملاتش با وزیر خارجه ظریف آموخته است که وقتی شما یک توافق را به پیش میبرید و آنها به نظر میرسد که آن را دنبال میکنند، شاید فکر کنید اینجا یا آنجا راه گریزی وجود داشته باشد و به همین دلیل است که شما باید این مسائل (راه گریز) را حل کنید. اما این فکر که به محض آنکه شما چیزی را روی کاغذ نوشتید و آنها آن را نادیده میگیرند، این چیزی نبود که ما در این دو سال توافق موقت شاهد آن باشیم. یک خویشتنداری وجود دارد که آنها حس میکنند وقتی توافقی دارند و سندی دارند باید به آن متعهد مانده و از آن تبعیت کنند. من فکر میکنم ما این موضوع را یاد گرفتیم». او میگوید: «اگر شما به تاریخ ایران نگاه کنید، میبینید که ما برخی دخالتها را در سرنگونی یک رژیم منتخب در ایران داشتیم. ما در گذشته از صدام حسین حمایت کردیم در زمانی که میدانستیم او از سلاحهای شیمیایی در جنگ بین ایران و عراق استفاده کرد و در نتیجه آنها نگرانیهای امنیتی خاص خودشان و روایت خاص خودشان را دارند روایتی که شاید ما با آن موافق نباشیم.»
شورای امنیت هفته آینده قطعنامه برجام را صادر میکند
رویترز گزارش کرد که شورای امنیت سازمان ملل متحد احتمالا هفته آینده جمعبندی مذاکرات هستهای ایران و 5+1، موسوم به برجام را با یک قطعنامه تأیید خواهد کرد. در این قطعنامه، ضمن تأیید برجام، تحریمهای شورای امنیت بر ضد ایران به جز محدودیتهای تسلیحاتی و موشکی لغو خواهد شد. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز در بدو ورود به تهران گفت که شورای امنیت سازمان ملل هفته آینده با صدورقطعنامهای برنامه غنیسازی اتمی ایران را به رسمیت میشناسد. وزیر خارجه ایران گفته است که بعد از مصوبه شورای امنیت که قرار است شش قطعنامه پیشین این شورا را درباره ایران لغو کند، مراحل اجرایی توافق شروع خواهد شد و در تمامی این موارد خط قرمزهای تعیین شده از جانب آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران به دقت رعایت شده است. همچنین فابیوس، وزیر خارجه فرانسه در اظهاراتی با استقبال از جمعبندی مذاکرات هستهای ایران، نسبت به تسهیل عادیسازی روابط بینالمللی ایران ابراز امیدواری کرد.